مسجد

سود گردشگری صرفاً در بهره اقتصادی خلاصه نمیشود بلکه این بهره را از زوایای مختلفی همچون شناساندن فرهنگ داخلی به دیگر کشورها نیز میتوان ارزیابی کرد. ویژگیهای ساختار گردشگری هر مکان به نوبۀ خود از یک طرف متأثر از اهمیت، اعتبار، ماهیت، تنوع نقش و کارکرد مذهبی، فرهنگی، تفریحی، تجاری و به طورکلی جاذبههای مکانی آن است، و از طرف دیگر برگرفته و تأثیر پذیرفته از ویژگیهای اجتماعی، فرهنگی  (باورهای اعتقادی ) و اقتصادی ساکن آن محلی و گردشگران است. (ابراهیمزاده، 1390، 116) گردشگری فرهنگی یکی از گونههای در حال رشد گردشگری است که پیرامون بازید از جاذبههای فرهنگی شکل گرفته است. (362,  1998, Trevor). انسان موجودی فرهنگی است . و یکی از وجوه اصلی تمایز آن با سایر جانداران فرهنگ است. چرا که ژنهای ما تقریباً همانند اجدادمان در عصر حجر است در حالی که فرهنگ ما به طرز باور نکردنی تغییر کرده است. (کاترایت،1387، 366 ). فرهنگ مجموعه گسترده ای از اعمال و رفتار انسان را در بر میگیرد . لووی فرهنگ را «مجموعه چیزهایی که افراد از جامعه خود، بصورت میراثی از گذشته و از راه آموزش و پرورش رسمی و غیر رسمی فرا میگیرند»، تعریف میکند. ( آشوری، 1380، 52). فرهنگ راه و روشهایی است که در آن‌‌ها، مردم به صورت فردی و جمعی، از طریق ارتباط با یکدیگر به زندگی خود معنا میبخشند . (پهلوان،1380، 35). فرهنگها میراثی تلقی میشوند که به اندازه کافی ارزش همگانی و پایدار دارند . (تاپیا،1386، 97)  به طور کلی فرهنگ عبارت است از نظامی از ارزشها، اعتقادات، آداب و رسوم مشترک افراد اجتماع،  که از طریق آن انسانها به جهان خود معنا میدهند و ابزاری برای هویت یابی است. در حقیقت گردشگری فرهنگی نوعی از گردشگری است که گردشگر را به فراگیری، کنکاش و کسب تجربه درباره فرهنگ حال و گذشته جامعه مقصد و مقایسه آن با داشتهها و انگیزههای جامعه خود و دیگران تشویق مینماید.  (جهانیان و نادعلی پور، 1388، 120) فرهنگ سنتی با توجه به شکل گیری نوستالژی در جوامع پساصنعتی میتواند جاذب گردشگرانی باشد که در پی مکانهایی با فرهنگ سنتی اند تا اصالت معنایی را در آن تجربه کنند از این فرهنگ سنتی به خصوص پاگرفته از گذشتههای دور در نواحی مختلف که هنوز اصالت فرهنگی دارند میتواند گردشگران بسیاری را به خود جذب کند. (پاپلی یزدی و سقایی، 1385، 86) گردشگری فرهنگی دارای طیف وسیعی از جاذبهها است که  میتوان آنها را به دو بخش کلی جاذبههای مادی و معنوی تقسیم کرد که در جدول شماره 1 نشان داده شده است.

 

جدول 1 : تقسیمبندیجاذبههایگردشگریفرهنگی

جاذبههای فرهنگی گردشگری

 

آثار باستانی و تاریخی، معماری  (معماری قدیم و جدید)، شهرها و روستاها، موزهها و گالریهای هنری، مکانهای مذهبی و عبادتگاهی (مرقد امامان، امامزادها، آتشکده‌‌ها، مساجد، کلیساها و ...)

آثار هنری و صنایع دستی، پوشاک و لباسهای سنتی و بومی، غذا و خوراکیها، قبرستان و مزار بزرگان، آثار جنگ

جاذبههای مادی

 

آداب و رسوم، آیینهای مذهبی و غیر مذهبی، موسیقی و رقص، ادبیات و فرهنگ عامه، جشنها و اعیاد ملی، مذهبی و محلی، زبان و گویش

جاذبههای معنوی

 

 

مساجد تاریخی به واسطه معماری خاص خود که برگرفته از ایدئولوژی و ارزشهای فرهنگی و مذهبی اسلامی است یکی از مهمترین جاذبههای مادی گردشگری فرهنگی  بحساب میآید. همچنین بواسطه برگزاری مناسک و آیینهای مختلف مذهبی در این مکان از نظر معنوی نیز یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری فرهنگی محسوب میشود.

گردشگری مذهبی در زمرۀ قدیمی ترین و پُررونق ترین گردشگریهای گذشته و حال سراسر جهان قرار دارد . که دشواریهای اقلیمی یا بدیِ آب و هوا نیز مانع آن نمیشود.  و قدمت آن به قدمت خود فرهنگ دینی میرسد. مدارک و مستندات تاریخی موجود از تمدنهای عظیم بین النهرین (میان رودان) و مصر و دیگر سایر آثار و قرائن بر جای مانده از روزگاران پیش از تاریخ، از دیرباز از سفرهای مذهبی هزاران نفر از انسانها حکایت میکنند (37, 2014, Richard)، به طوری که انسانها از هزاران سال قبل به منظور انجام فرایض دینی هر رنجی را بر خود هموار میکردند و راهی سفرهای دور و دراز میشدند. در واقع زیارت و گردشگری مذهبی ریشه در باورها و اعتقادات دینی  مذهبی دارد.  امروزه گردشگری مذهبی با همۀ اجزا و گونههای مختلف، به سبب ویژگیهای ساختاری و کارکردی بارز آن، توانسته است در متن گردشگری جهانی جای گیرد، به طوری که حوزه نفوذ آن سراسر جهان را فرا گرفته است. (2,  2012, Jafar) در این نوع از گردشگری انگیزه اصلی زیارت اماکن مقدسه و زیارتگاه هاست، که اقامتگاهها و نوع امکانات آن به هر حال در طول مدت اقامت تأثیر مینهد. ولی درآمد خانوار نقش چندانی در انگیزۀ اصلی زیارت از این اماکن ندارد. (فاطمی،  1380،  11). گردشگری وسیله ای است که افراد را با مذاهب و فرهنگهای متفاوت به یکدیگر پیوند میدهد و به آنها کمک میکند تا همدیگر را با وجود تنشهای سیاسی و اجتماعی، بهتر درک کنند. از نظر سازمان جهانی جهانگردی، مذهب و جاذبههای مذهبی به عنوان یکی از اصلی ترین انگیزههای سفر شناخته شده است. از نمونه سفرهای مذهبی میتوان به روز جهانی جوان اشاره کرد که به ابتکار واتیکان برای قوی تر کردن باورهای دینی در بین جوانان کاتولیک به صورت جهانی برگزار میشود. این سفر، یکی از بزرگ ترین آیینهای مذهبی برای جوانان دنیا است و به عنوان نمونه در سال 2005 که در آلمان برگزار شد، بیش از 435 هزار زائر از 197 کشور در این مراسم مذهبی شرکت کردند. در اسلام نیز، آیین حج به عنوان یکی از بزرگ ترین مراسم مذهبی جهان سالانه بیش از 2 میلیون زائر را در شهر مکه گردهم میآورد. پیش بینی میشود که گردشگری مذهبی عربستان سعودی در دهه آینده، هر ساله از رشدی 20 درصدی بهره ببرد و تا سال 2020، تعداد 43/2 میلیون نفر از شهرهای مکه و مدینه دیدن کنند که این امر، مستلزم 50 هزار اتاق اضافی در هتلها و 74 هزار واحد مُبله در این مناطق خواهد بود.

 

1398/12/20
منبع :
تعداد بازدید 1521
   



مجله
درباره ما

ما فعالیت زمان گشت را از سال 1383 آغاز کرده ایم. از همان سال خدمات ترانسفر و گشت را در کل کشور به صورت کاملا تخصصی ارائه می کنیم. همچنین تهیه ی بسته های سفر برای مسافرین ایرانی و تورهای اینکامینگ، تورهای طبیعتگردی، تفریحی، سیاحتی و زیارتی داخل و خارج از کشور، رزرو هتل، بلیت هواپیما و قطار، تور و... از جمله خدماتیست که در زمان گشت به مسافرین عزیز ارائه داده می شود. تمامي فعالیت های مربوط به رزرو این سامانه، دارای مجوزهای لازم از مراجع مربوطه بوده و فعالیت های اين سايت نیز تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ايران است.

ارتباط با ما

مشهد -بلوار جانباز مجتمع نیکا طبقه دوم واحد 216 شرکت خدمات مسافرتی گیسوم سفرزمان گشت - تلفن تماس : 05137550

09154447697

info@zamangasht.com

نماد اعتماد الکترونیکی
نماد اعتماد نشانه امنیت خرید شماست logo-samandehi
شماره حساب ها
ملت
عباس سبک پا
4273617984
ملت
عباس سبک پا
5415236247
!BEGIN RAYCHAT CODE-->